Slaget i Hafrsfjord – samlingen av Norge til ett rike
Slaget i Hafrsfjord i år 872 markerer en av de mest kjente hendelsene i norsk historie, da kong Harald Hårfagre (ca. 850–933) samlet Norge til ett rike. Ifølge sagaene hadde Harald allerede underlagt seg flere distrikter, og slaget i Hafrsfjord ble det avgjørende oppgjøret mot de siste motstanderne. Sagaen beskriver at her møtte Harald Hårfagre sine motstandere og det ble et voldsomt sjøslag hvoretter at Harald Hårfagre kunne kalle seg konge over landet. Mange vikingskip samlet seg i fjorden, som ligger med omtrent tre fjerdedeler av sitt areal i Sola kommune, der skipene braste sammen i voldsom kamp. Etter nederlaget flyktet de gjenværende motstanderne opp til bygdeborgen på Ytraberget, en posisjon som var lett å forsvare. Her skal Agder-kongen Kjøtve den rike ha søkt tilflukt før han rømte videre sørover. Hafrsfjorden ligger i dag i to kommuner med rundt to tredjedeler i Sola kommune og en tredjedel i Stavanger kommune.
Ytraberget i Sola
Ytraberget er selve symbolet på slaget i Hafrsfjord og er kjent for sin strategiske posisjon innerst i bukta på halvøya. I vikingtiden fungerte området som en bygdeborg, der forsvarere kunne beskytte seg etter nederlaget i Hafrsfjord. I dag står det flere vikingestatuer laget av kunstneren Oliver Vogt ved Ytraberget. Hver av disse trefigurene forestiller ulike vikingefigurer og er et minnesmerke over de dramatiske hendelsene i fjorden.
Finn Ytraberg i kart (Google maps)
Sothaug og gravhaugene på Jåsund
Ved innløpet til Hafrsfjord, på Jåsund-siden, lå Nord-Jærens største gravhaug, som opprinnelig var 40 meter i diameter og 5-6 meter høy. Selv om den i stor grad er ødelagt av gravrøvere og utgravinger fra 1800-tallet, bærer haugen fortsatt et historisk preg.
Sothaug, som ligger lett tilgjengelig langs den nye bebyggelsen ved Hafrsfjord, er en typisk gravhaug med opprinnelse fra bronsealderen. Selv om den ble reist lenge før vikingtiden, har det vært vanlig å bruke slike gravhauger over flere generasjoner, og det er funnet våpen og utstyr fra nyere tid i toppen av haugen.
Sote jarl, som omkom i slaget i Hafrsfjord skal i følge sagnet være begravet her.
Om Sote Jarl står det beskrevet i Snorres Heimskringla, i Harald Hårfagres saga:
Det kom rykter sørfra om at horder og ryger, egder og teler samlet seg og gjorde reisning, de hadde både skip og våpen og mange folk ; opphavsmennene var Eirik Hordalandskonge, Sulke konge på Rogaland og Sote jarl, bror hans, Kjøtve den rike, konge på Agder, og Tore Haklang, sønn hans ; fra Telemark kom to brødre, Roald Rygg og Hadd den harde.
Finn Sothaug i kart (Google maps)